Z1000 Turbo   Deel 1

Soms wil je wat anders dan een ander.

Dat begon al in 1977 met de Kawa Z1000

Iedereen in mijn buurt reed toen op een Honda en ik had al een paar merken gehad en moest wat anders, dus een Kawa.

Na een paar jaar ga je die standaardmotors verbouwen, het begint met wat kleine dingetjes en dan een ander kleurtje, en zo ga je maar door.

In 2007 moest ik noodgedwongen een andere motor kopen, Triumph had een leuk ding, en je had de B-King, ook niet verkeerd,maar na 30 jaar Kawa kan en wil je niet meer overstappen, dus weer een Z1000, m’n vierde.
Z1000-TURBO-1


Dus dat ding opgehaald bij de dealer, na 5 km alle poppenkast er afgegooid knipperlichten op een andere plek gezet, velgen gespoten, stuurdemper er op, andere dempers er op nog wat spul veranderd en klaar was hij.

Daar staat dan mijns inziens een leuke motor, maar dan ben je klaar en heb je niks meer te doen, en zo bijzonder is hij op de lange duur ook niet meer.

Wat dan, een ander frame? Spondon, daar raak ik ook wel opgewonden van, een TURBO! Ook leuk, vooral als je achter een GSXYZFCBRSP en weet ik veel wat nog meer aan zit. Die gasten worden helemaal gek.

Dus even bij een paar van die TURBO jongens langs en nog een keer, die gasten werden op de lange duur helemaal gek van mij, met al die vragen, maar ja ik moest wel alles weten,

dus na veel geouwehoer was ik eruit, een TURBO moest het worden.

Daarom nog even langs Abco, de plaatselijke dealer annex kennis, om te overleggen. Hij zag het wel zitten om het zelf te doen,hij zocht nog een gek die het ook wel zag zitten, het was voor hem ook een uitdaging en omdat hij behoorlijk serieus is durfde ik het wel aan, maar er komt toch nog heel wat bij kijken, zo moest het blok kantelen om de luchtfilterbak er uit te halen en weer terug om het spruitstuk te maken (als je een Hayabusa hebt kan je alles kant en klaar kopen).

Maar voor een Z moet je alles zelf maken, daar gaat veel tijd in zitten, maar wel leuk als het een beetje lukt. Eerst mallen maken

Z1000-TURBO-2

voor de luchtfilter, daarna aan elkaar bakken en weer passen en het past nog steeds, goed hé, Alleen toch nog even een paar pijpjes er in zette anders gaat hij misschien wel bol staan,het spruitstuk word door korte bochten op de flens gelast waar de turbo weer aan komt, ook de ketting moest er aan geloven aangezien er toch wat paarden bij komen, dus even naar Tsubaki gebeld, die kon op dat moment alleen een race ketting van een, schik niet ,Suzuki 1000 leveren, maar beloofde me dat ik een andere ketting zou krijgen ,toch aardig van meneer Tsubaki.

Z1000-TURBO-9

 

Dan de speciale slangen van Samco, het was een probleem om die in de goeie kleur te krijgen. Aangezien ik met de jongens van de Kawasaki club had afgesproken om de motor op de beurs te zetten en de slangen wat aan de late kant waren besteld was alleen blauw of groen voorradig, ik heb niks tegen groen maar dat groen nee! Binnen een week of vier zouden ze de slangen in de goede kleur leveren dus voor nu dan maar even blauw (staan trouwens ook niet verkeerd, dus laten we er lekker opzitten) de slangen werden om 18.00 uur geleverd, de dag voor de beurs en toen moest alles er nog op, ze zijn tot vier uur in ochtend bezig geweest om het klaar te krijgen! Bedankt jongens!!!

Z1000-TURBO-10

Op de dag van de beurs moesten we nog het een en ander doen maar het zag er goed uit ook al is hij nog niet helemaal af, maar niemand die dat ziet. Na vier dagen beurs de motor op Zondag weer opgehaald. Nu nog wachten op wat belangrijke onderdelen.

Z1000-TURBO-14

Z1000-TURBO-15

 

Wordt vervolgd….

 

Soms wil je wat anders deel 2

 

Waar waren we gebleven? o ja bij de beurs.

Z1000-TURBO-3

 

Aangezien de motor nog niet helemaal klaar was toen hij op de beurs stond, en we nog op onderdelen moesten wachten duurde het langer dan we gepland hadden, zo had Samco een slang vergeten te leveren, dus stuurde ze drie weken later een kompleet nieuw setje zonder die slang die we moesten hebben.

Weer bellen het derde setje slangen kwam binnen, weer niet goed! schiet niet echt op met Samco.

 

De oliefilter moest ook  nog verplaatst worden, aangezien er niet zo veel ruimte meer was tussen de turbo en het blok moest die onder het blok komen. Geen probleem, alleen de plek waar het filter had gezeten moest nu afgedicht worden door een schijf met drie nippels voor de olie, pas de vierde schijf was naar wens, dan ben je ondertussen weer vier weken verder, nog even een extraoliepompje plaatsen achter het luchtfilter en alles kan opgebouwd worden en nu maar testen.

Z1000-TURBO-11

 

Dat testen ging ook al niet zo als het moest, na een paar minuten kwam de oliekering van de turbo naar buiten, volgens mij is dat niet goed dus maar weer even naar Garett bellen of dat normaal was.

 

We kregen het advies om de turbo hoger te hangen en dan zonder de extra oliepomp, dus weer en nieuw spreidstuk maken, heeft wel weer een voordeel, het oliefilter kan dan weer op zijn eigen plek. We moeten nog een uilaat maken, wilde het eerst zonder proberen dacht dat de turbo wel een beetje zou dempen ,verkeerd gedacht! 120decibel is te veel, zelfs in Zeeland.

Wordt vervolgd.

GR Jack

 

Soms wil je wat anders (deel 3)

Nu het tweede spreidstuk erop zit en de power commander is aangesloten en nog wat dingetjes, kunnen we gaan testen. Het is inmiddels zaterdag 3 september. De laptop erbij en gaan op die bank.

Abco moest eerst even roken voordat we begonnen, en hij rookt niet eens! Zenuwen denk ik? Want voor hem is het ook allemaal nieuw.

Het oude grafiek van vorig jaar erbij, 120pk daar moeten we zeker een eind boven komen!

Eerste run; dat valt tegen, 132pk! Niet zeuren we hebben nog een power commander die afgesteld moet worden. Na een paar runs komt er al 162  achterwiel pk uit en 135 nm, niet slecht met 0,2 á 0,3 bar druk, dus ik was al aardig tevreden. Eerst maar eens proefrijden, kijken wat het op de weg doet?

Abco wilde als eerste, na een kwartiertje kwam hij terug: Dat is niet normaal wat een turbo doet, zei hij.

Aangezien hij zelf met een Suzuki 1000 op het circuit rijdt, is hij toch wel wat gewend. Maar hij was toch wel aardig onder de indruk van het koppel.

Omdat het inmiddels zaterdag was, het eerste weekend van september, moest ik natuurlijk naar het weekend van de Z-club België. Kon ik gelijk een mooi stukje proefrijden, het rijden met de turbo is toch wel een belevenis. Het vermogen komt er bij 5000 toeren in en dan gebeurt er echt wel wat. Bij 9200 toeren begint hij nu in te houden, hij staat nog te rijk en is nog lang niet goed afgesteld, maar ik blijf nog even rijden, zolang het weer het toe laat, daarna gaan we weer verder, op weg naar de 200pk! Moet voldoende zijn, jullie horen ervan.

 Z1000-TURBO-7

Z1000-TURBO-5

Groetjes Jack

 

 

 

Kawasaki merkclub Nederland.

logo kawasakimerkclub-2015

2019  Kawasaki Merkclub Nederland   globbers joomla templates