gpz1100i-3  Maar ook een beetje Friesland


Hallo, ff voorstellen: mijn naam is Tiemen Huisman, sinds 1987 bij de club. Heb jaren terug al eens een stukje geschreven over de ZZR1100 met Eml zijspan die wij destijds hadden, heb deze winter een leuk project afgemaakt.
Dus werd weer eens tijd om een stukje te schrijven.

Een jaar of 4 geleden de zijspan verkocht, en toen moest er weer een solo motor bij komen, had wel veel zin om een Elr te kopen, had vroeger een 1100R in bezit en helaas verkocht , altijd spijt van gehad. Maar de prijzen van de Elr’s zijn redelijk fors en vind maar eens een mooie originele.
Dus het werd een Gpz1100 Unitrack
.

gpz1100i-1

gpz1100i-2

Met 18000 mijl op de teller, gekocht voor 650 euro. De motor was nog vrij origineel, maar de injectie was ooit stuk gegaan en vervangen door carburateurs. Dit vond ik niet erg, heb meer verstand van carburateurs als die injectie. Na een paar jaar begon het toch wat te kriebelen om de boel te verbouwen, had op diverse forums al voorbeelden gezien van wat er mogelijk was. Persoonlijk vind ik de lijn van de Gpz al heel mooi, maar dat grote voorwiel, smalle achterwiel en de remmerij uit de jaren 80, dat moest anders, tevens wou ik vanwege mijn schouderproblemen iets rechterop zitten, dus er moest een ZRX-achtig stuur op, besloten om te gaan voor ZZR1100 wielen, achtervork, en voorvorkpoten, ZRX balhoofdset, ZZR1400 achterschokbreker, Suzuki GSX1000 remklauwen. Wou wel het originele uiterlijk zoveel mogelijk behouden, dus de kuip en het originele spuitwerk mochten blijven. Via Ebay de meeste onderdelen in de loop van vorig jaar gekocht. Voor de zomer alvast diverse losse dingen zoals de wielen voor en achtervork en remklauwen gespoten en gepolijst. Eind september was het tijd om de motor te slopen. Had ooit al es een 1100UT erbij gekocht voor de sloop, het frame hiervan zou de basis worden.

gpz1100i-4

gpz1100i-6 

Nieuwe balhoofdlagers gemonteerd, frame kaal gemaakt, de ophanging van de achterschokbreker aangepast voor de ZZR1400 veer, deze was een redelijk stuk langer dan de originele, dus nieuwe ogen gemaakt en vastgelast, later door een professionele lasser af laten lassen, door deze schokbreker moest er ook een stukje uit de accubak, tevens moest de spanningsregelaar die normaal onder de accubak hangt verhuizen, heb het gereedschapsbakje onder de buddy laten vervallen en zo had de spanningsregelaar ook weer een plekje.

De ZZR achtervork paste na een beetje slijpwerk keurig in het frame. Uiteindelijk frame gespoten, wielen, achter en voorvork had ik al eerder gedaan, de achtervork moest nog enigszins worden aangepast: busjes voor bobbins laten draaien en een oog voor de remstang erop laten lassen (bij de ZZR1100 zit die ergens vast aan het frame, is daardoor behoorlijk lang en dat vond ik niet mooi), hierdoor kon ik de originele UT remstang weer gebruiken, deze moest wel een beetje ingekort worden.

gpz1100i-10

gpz1100i-19

Rond november was het blok aan de beurt, eerst schoongemaakt, dynamodeksel vervangen, alles opgeschuurd en weer opnieuw gespoten met motorpaint van motip, tevens gelijk de kleppen gesteld, kon er nu mooi bij. Had van Jan Roos een goede tip gekregen om het blok weer in het frame te hangen, het blok op de zijkant gelegd en vervolgens het frame eroverheen geschoven, even assistentie van mijn beide oudste zonen ingeroepen, ging perfect.

gpz1100i-11

gpz1100i-13

Achtervork erin, voorvork was dankzij het ZRX balhoofd ook snel geplaatst. Daarna ging het opbouwen snel, buddy opnieuw bekleed, dit karweitje viel trouwens in eerste instantie behoorlijk tegen, de fabrikant had waarschijnlijk niet zoveel skai op voorraad gehad, de föhn moest overuren draaien om een beetje meer rek in het materiaal te brengen.

gpz1100i-9

Moest vanwege het ZRX balhoofd ook nog nieuwe beugels voor de klokken maken, en het voorspatbord werd behoorlijk ingekort, ongeveer 15 cm, dit was nodig vanwege het kleinere voorwiel. Wilde geen spiegels meer op de kuip (je ziet toch alleen maar je schouders met die dingen), hiervoor plaatjes gemaakt om de gaten af te sluiten, en spiegeltjes op het stuur gemonteerd.

gpz1100i-7

Goldchain gekocht, voortandwiel van een ZZR1100, deze hebben al een redelijke offset, het achtertandwiel van een ZZR1100 omgedraaid, dat scheelde ook weer een beetje, al met al loopt de ketting mooi in lijn.
Van vriend Klaas Wind had ik een Cowley einddemper gekregen/geruild, had zelf nog een roestige Sebring, daarvan de bochten en de collector opgeknapt, een bus laten maken, want de aansluiting van de Cowley op de Sebring was iets te ruim.
gpz1100i-17

gpz1100i-18

Op het laswerk en een beetje draaiwerk(nog bedankt Klaas D. en Jan P.!)
na kon ik alles zelf doen, dit scheelde natuurlijk redelijk in de kosten, ik schat dat ik rond de 1200 euro heb uitgegeven.
Halverwege maart kregen we mooi lenteweer en heb toen de eerste ritjes gemaakt, de motor is voor mijn gevoel een stuk lichter geworden, ook de zithoogte is redelijk lager, sturen gaat lekker licht, ben dik tevreden, alleen de Cowley is behoorlijk aan de luide kant, hier gaan we nog wat aan doen.
Heb veel plezier gehad, en ben al weer bezig met de voorbereidingen voor een volgend project, heb vorig jaar een GPz750R1 erbij gekocht, wil deze ombouwen naar een ‘mini’ Elr (beetje ter vervanging van mijn ooit verkochte 1100R).

Maar daarover later meer…

Tiemen.

Kawasaki merkclub Nederland.

logo kawasakimerkclub-2015

2019  Kawasaki Merkclub Nederland   globbers joomla templates