RB het project (11 jaar later).

Dit verhaal gaat over een groepje jonge mensen met een idee, dat het beter kan.
En dit dan ook proberen waar te maken.
rb-projects-18
Ben Vriendts heeft in clubblad no 11 (clubblad uit 1987) voor het eerst aandacht geschonken aan dit speciale project.
Daarna hebben we in clubblad 84 (juli 2000) een uitgebreid gesprek gehad met een van de gangmaker/ ontwerper achter dit RB project, Cor van Reeuwijk. We gaan even een stukje terug in de tijd:
1985 in de omgeving van Vijfhuizen zitten Cor van Reeuwijk en Bram Bijl te kijken naar de foto's van de nieuwe Elf 2, die dat seizoen zou starten in de GP's. De opmerkingen waren niet op de vingers van een hand te tellen en uit alles was op te maken dat het beter kon en moest. (Johan Kesteloo) spoorde ze aan om het beter te doen, eigenlijk een geintje maar algauw werd het dus een serieus project.

rb-projects-17

Het idee
achter de bouw van een racer met een bijzonder rijwielgedeelte was dus snel geboren Cor van Reeuwijk en Bram Bijl bundelen hun krachten in RB-Projects, de naam waaronder de nieuwe motor op poten zal worden gezet. De twee techneuten (Bijl is tekenaar en constructeur op een grote scheepswerf en van Reeuwijk is monteur van computers en alles wat daar bij hoorde ) zijn natuurlijk geen onbekende in de race wereld ; samen bouwden ze al menig wegrace zijspancombinatie waarmee van Reeuwijk zelf reed. Vanwege de viertakt achtergrond van Horeon (motorzaak in Zwanenburg) besloot men ook uit te gaan van een viertakt (kawasaki GPZ 600R) blok.
Voordat er begonnen werd met de RB-1 werden er een aantal voorwaarden gesteld waar deze aan moest voldoen onder andere een laag totaalgewicht, laag zwaartepunt, sleutelvriendelijkheid, eenvoud en een directe verbinding tussen het voorwiel en het stuur.
Voordat de uiteindelijke vorm bekend was, gingen er heel wat uurtjes verloren met denk, reken en tekenwerk. Om te zien of alles wat er bedacht werd wel sterk genoeg was, werd het geheel namelijk op de computer
doorgerekend en daarna werd de definitieve tekening gemaakt. Als je het uiteindelijke product bekijkt, kom je al snel tot de conclusie dat het niet meer op een motor frame lijkt en beter ove een rijwielgedeelte kan worden gesproken. Onder het motorblok lopen twee dikke aluminium liggers, waaraan eigenlijk alles is bevestigd. Deze twee liggers zijn uit een dikke plaat aluminium gezaagd en daarna netjes bij gefreesd. Ze omvatte het motorblok en verbinden de voor en achtervork met elkaar. Beiden vorken draaien via naaldlagers in deze twee liggers. Opvallend is dat deze twee liggers de enige hoofd onderdelen zijn die van aluminium gemaakt zijn! Zowel de voor als de achterwiel ophanging zijn van 1,5 dikke Corten-staalplaat gemaakt. Berekeningen leerde dat een stalen, vanwege de geringe afmetingen, absoluut niet zwaarder zou zijn dan een aluminium exemplaar. En aangezien staal makkelijker (en steviger) te lassen is, werd voor dat materiaal gekozen. Alle vorken zijn opgebouwd uit kokers , die op hun beurt weer zijn samen gesteld uit ( uit staalplaat geklopte) U- vormen. Op die manier kon worden voorkomen dat er lasnaden op de hoeken zouden ontstaan. Het betekende natuurlijk wel dat er eerst van alle vorken houten modellen moesten worden gemaakt, die als mal konden functioneren. Zowel voor als achter heeft de RB-1 enkelzijdige wielophanging aan de linkerkant. Daar is speciaal voor gekozen in verband met het mogelijke Endurance gebruik. De racers komen meestal van links de pits binnen, zodat de monteurs direct aan het werk kunnen met de wielwissel. Bij zo'n wissel volstaat het om een moer los te draaien, waarna het wiel (Astralite velg met een eigengemaakt aluminium hard) van de as kan worden gepakt. De remschijf (en bij het achterwiel het tandwiel) blijven altijd aan de vork zitten.

rb-projects-6
Voorwiel ophanging.
Het meest bijzondere aan deze motorfiets is natuurlijk de voorwielophanging. Na veel wikken en wegen werd er gekozen voor een soort tussenoplossing, die wel de voordelen van de naaf besturing heeft, maar niet de grote nadelen. Waaronder het stuurgevoel wat verdwijnt, doordat de vele stangen en kogelgewrichten ontstaat er snel spelling, waardoor zo'n motor slecht te besturen is. Met dat in het achterhoofd is de RB1 ontwikkeld. De verbinding tussen het stuur en het voorwiel is erg direct. Het enige beweegbare dat er tussen de
vooras en het stuur zit, zijn de met Teflon beklede schuifbussen die over de stalen poten schuiven. Dat werkt eigenlijk net zoals bij een normale telescoop, al schuiven de poten en bussen loos in elkaar. Ze hoeven geen krachten van vering of demping op te nemen, ze zorgen er alleen voor dat de afstand tussen het stuur en het wegdek (in en uitveren) kan variëren. Omdat deze staande vork geen veerkrachten hoeft te vangen kon het balhoofd ook erg simpel uitgevoerd worden. Dat balhoofd heeft in principe maar een functie: de afsteuning van de staande vork met het stuur. Daarom is de stuurplaat een betere benaming. Die plaat bestaat uit een dikke aluminium kroonplaat met daarin een kogelgewrichtslager, waar het geheel omdraait. De twee clip-ons zitten om de twee glijbussen geschroefd. Als je op de motor zit, ziet het er dus erg normaal uit. De steun, waar op de stuurplaat is gemonteerd zit met vier bouten aan de cilinderkop van de Kawasaki GPz600R geschroefd. De stuurplaat kan overigens op meerdere plaatsen op de steun worden vastgezet. Daardoor wordt de staande vork meer of minder rechtop gezet, wat weer invloed heeft op de naloop. De meeste krachten van de voorpartij worden opgenomen door de liggende swingarm. zoals gezegd kan deze, met tussenkomst van naaldlagers, draaien in de twee motorliggers. Via een White Power monoschokbreker is de voorwielophanging afgeveerd. Aan het eind van de liggende swingarm zit een groot kogelgewricht, waar de staande vork om kan scharnieren. Hier komt ook de sleutelvriendelijkheid om de hoek kijken, want door de kogelgewricht en de remleiding los te nemen, kan de hele voor partij uit de motor genomen worden. Over eenvoudig gesproken!
In de staande vork zitten grote kogellagers, waarin de vooras draait. Om tot stilstand te komen zit er een grote Wiwo remschijf met twee Brembo vierzuiger remklauwen in het voorwiel. De remschijf is van het geventileerde type.
rb-projects-7
Achterwiel ophanging.
Achter vinden we een eenvoudige enkelzijdige swingarm. Het tandwiel zit aan de buitenkant van de swing, zodat het eenvoudig gewisseld kan worden, wat weer makkelijk is met het oog op het veranderen van de gearing. De remschijf, met een Brembo klauw, zit net binnen de vork. Om de remklauw tegen het motorframe af te steunen, moest de verankering met een soort tuimelaar door de vork gevoerd worden. De remschijf ligt immers in het achterwiel. Ook achter vinden we een
uit delen opgebouwd wiel, dat met een moer gedemonteerd kan worden. De achtervering wordt verzorgd door een White Power mono pomp en een Pro link veersysteem. Het veersysteem is qua verhoudingen overgenomen van de Honda RS500racer, wat in de praktijk erg goed blijkt te zijn. bijzondeR

rb-projects-4

aan de achtervering is dat de hoogte van het bovenste ophangpunt van de schokbreker erg makkelijk kan worden veranderd. Zo kan de hoogte van de achterkant van de machine snel worden ingesteld. De kettingspanning wordt met een groot ex
center bij het achtertandwiel bijgesteld. Door het verdraaien van het excenter veranderd echter niet alleen de wielbasis, het achtertandwiel gaat ook iets omhoog of omlaag. Door het ophangpunt van de schokbreker te verstellen kan dat worden gecompenseerd. De afwerking van het rijwielgedeelte is bij het perfecte af. Elk onderdeeltje, elk steuntje is met veel zorg gemaakt, dat zie je als je de RB1 bekijkt. Zonder tankzit combinatie lijkt de motor trouwens erg kaal. Boven het blok zit niets en daar moet je wel aan wennen. De echte benzinetank komt echter nog bovenop de cilinderkop te liggen. De (dummy)tank zitcombinatie past hier dan weer precies overheen. Opvallend is dat die tank-zit nauwelijks wordt afgesteund. Alleen bij het balhoofd en ter hoogte van de achtervork- lagering steunt de complete tankzit af . de tankzit combinatie wordt dan ook gemaakt van Kevlar, een materiaal dat lijkt op polyester, maar lichter en sterker is.

rb-projects-5

 

Licht

Een van de hoofd doelstellingen was dat de RB1 erg licht moest worden. Dat lijkt aardig te lukken, want het gewicht ligt nu rond de 125 kilo. Daar komen dan nog een uitlaat, tank en een kuip bij. Zodat het totaal zal uitkomen op ongeveer 140 kilo, een bijzondere goede waarde.

RB-2

rb-projects-1

Eind 1987 de RB-1 was al op voorhand verkocht aan Horeon en Cor van Reeuwijk is in de wintermaanden bezig aan een opvolger die de naam RB-2 heeft gekregen. Was de RB-1 voorzien van een GPz600R blok, de RB-2 moest ingezet kunnen worden in de formule 1 klasse (de voorloper van de Superbike klasse) daarom werd er een GPX750R blok gebruikt, met racekit.

De naam RB is opgebouwd uit van Reeuwijk en Bijl maar omdat de laatste geen tijd meer kon vrijmaken moest van Reeuwijk het dus in zijn eentje zien te klaren.

rb-projects-2

Zoals elke constructeur was ook van Reeuwijk constant in gevecht met de tijd, deelname aan de voorjaarstraining op Assen in 1988 zat er niet in. Pas enkele dagen later was de motor opgebouwd. Vanwege de goede prestaties van de RB-1 was het logisch om op de ingeslagen weg verder te gaan. Van Reeuwijk:"toch heb ik dat niet zondermeer gedaan. Ik
heb me goed georiënteerd op wat er overal aan alternatieve voorwielophangingen is gemaakt. Alles op een rijtje zettend kwam ik tot de conclusie dat ik me bij m'n eigen constructie moest houden. Die werkt goed en is bovendien de eenvoud zelve. Een verder voordeel is dat een rijder zijn rijstijl niet hoeft aan te passen. De motor ziet er weliswaar helemaal anders uit dan een conventionele motor, het rijden is precies hetzelfde. Vervolgens kwam de keuze van het blok. Half december kreeg ik van Kawasaki het ja woord dat we twee GPXen konden krijgen. Met de ene fiets start Mille Pajic in de standaard klasse. Van de andere zit het blok in de RB-2. de rest van de motor doet dienst als onderdelenvoorziening. Uitgaande van de maten van het blok van de GPX750 heb ik alles op papier gezet. Hoe meer je tekent, hoe sneller je kunt construeren. Door de anderen afmetingen van het blok, een 750 blok is groter dan een 600 blok, moest de maatvoering in vergelijking met de RB1 worden aangepast. Elk onderdeel is op de tekentafel heel kritisch bekeken. Dat kost tijd, maar dat win je later weer terug. Enkele dingen stonden niet op tekening. Het maken daarvan duurde stukken langer. Ik wilde eigenlijk een computer met een geschikt CAD programma hebben.

rb-projects-3

Eenzijdig
De RB-2 weegt droog 150 kg en dat is slechts een kilo meer dan de RB-1 waar een veel lichter blok in zit als ik meer gebruik had gemaakt van exotische materialen had ik het gewicht nog wel met 5 tot 7.5 kg kunnen laten zakken maar dat was een kwestie van geld. Zowel de voor als achterkant zijn nog steeds enkelzijdig opgehangen. De vering wordt verzorgd door gas hydraulische dempers van Koni. De veerweg voor is 15 mm groter dan bij de RB-1 en bedraagt nu 125 mm. de veerweg achter is 135 mm, voor
is gekozen voor een langere veerweg om tot een soepeler vering te komen. Dat leidt dan weer tot een beter rijgedrag. De hoogte van het ophangpunt van de demper is instelbaar. Dat is gedaan om de rijhoogte onafhankelijk van de veerspanning in te stellen.
De demper achter is lager geplaatst dan bij de RB-1. Daardoor is er meer ruimte voor de tank ontstaan. Omdat de RB-2 bestemd is voor F-1 races wordt een 24 liter tank (de maximale toegestane inhoud) gemonteerd. De wielen zijn deels eigenbouw. Er wordt uitgegaan van
bestaande wielen, die door van Reeuwijk worden aangepast voor gebruik in de RB-2. de velgschaal van het voorwiel is asymmetrisch van opbouw en bestaat uit een 1,5"- en een 2"- deel. Het hart ligt dus niet in de midden en dat levert de ruimte op voor een bredere remschijf, afkomstig van een race auto, met een diameter van 300mm is inwendig geventileerd en heeft een breedte van 18 mm. in de remklauwen zitten vier zuigers (Lockheed). In het achterwiel zit een 220-mm schijf met twee zuigers (Brembo). Het ligt in de bedoeling te experimenteren met dichte wielen, die een zodanige geleiding van de lucht moeten opleveren dat de remschijven door meer koellucht zullen worden omstroomt. De RB-1 was voorzien van een gecompliceerde remverankering achter. Dat heeft de RB-2 niet, om het onaf geveerde gewicht naar beneden te brengen. Het blok van de GPX750 is voorzien van een racekit van Kawasaki. Het vermogen ligt op ongeveer 130 pk, tegen 106 pk voor de standaardmotor. Op basis van de door Kawasaki beschikbaar gestelde gegevens heeft Jama een uitlaat gemaakt.

Toekomst.
Dit stuk Nederlandse motorgeschiedenis hierboven, over de RB had volgens de motorbladen en grote toekomst, er zou misschien een GP500 racer gemaakt worden en anders zeker een GP250 racer. Maar het werd na negentien achtentachtig stil rond R en B. Ik ben er nog een weekje tegen aangegaan en alle jaargangen motor door gespit, maar niets meer.
rb-projects-14

Na wat speurwerk heb ik metJohan Kesteloo gebeld , de toenmalige eigenaar van Horeon.
Na mijn vraag of hij misschien nog wist was de RB-1 gebleven was melde hij mij dat deze nog steeds bij hem in de schuur stond en hij hem nooit zou verkopen.

Daarna
Met Cor van Reeuwijk gebeld Na mijn eerste vraag of hij wist waar de RB-2 gebleven was vertelde hij mij dat deze tijdelijk netjes in de slaapkamer stond, en ook hij deze RB nooit zou verkopen. Wel meldde hij dat Alan Cathcart op de RB-2 in Mallory Park in Engeland is gecrashed (waar Allan een gebroken pols en enkele kneuzingen aan over hield) en daarna is hij eigenlijk de schuur ingegaan en nog steeds niet opgeknapt, wat wel op korte termijn gaat gebeuren.

Op
de vraag hoe het verder is gelopen met het RB gebeuren vertelde van Reeuwijk dat 1989 of 1990 de Superbikes klasse ingevoerd werd met als gevolg dat er alleen standaard fabrieks motoren mochten mee doen en dus einde speciaal-frames bouw. Maar voor dat einde is van Reeuwijk nog wel bij de Aprillia fabrieken geweest om te praten over seriebouw van de RB maar dan met Aprillia blokken, maar ook in dit Italiaanse avontuur zat er weinig schot in en werd afgeblazen,(Aprillia was bang dat Honda die enkele patenten had van o á zo'n zelfde idee achterbrug met processen zou beginnen)
Frames bouwen kostte onderhand meer dan het opbracht, in totaal werd er van tekening tot rijdend ruim 2000 manuren in de RB gestoken dus werd er een vaste baan gevonden en zijn er eigenlijk alleen de RB-2, de foto's en een hele boel herinneringen over.
rb-projects-15

Mille Pajic heeft het test werk van de RB-1 gedaan en Peter van Andel heeft het seizoen op de RB gereden. De eerste race op Zandvoord werd de eerste manche gewonnen en de twee de als tweede gefinisht, een mooie binnen komer.
Voor de RB-2 heeft Mille Pajic getest en gereden, de resultaten waren internationaal niet zo sterk als met de RB-1 maar verbeterde in de loop van het seizoen.

rb-projects-16


De verdere plannen van Van Reeuwijk zijn in de loop van het jaar de RB-2 weer strak en rijdend te maken en er een Nederlands kenteken op te bouwen zodat er ook mee op de openbare weg mee gereden kan worden.
………..Tot zo ver stond er in juni 2000 onder dit verhaal.

Maar in de loop van dat jaar heeft Cor nog wel het plaatwerk gerepareerd/ vernieuwd, nu uit Kevlar en afgemonteerd met race clips.
Ook in Carbon een luchtfilterhuis gemaakt.
Ook dat jaar samen met een Rene
Wijnants een aluminium tank gemaakt met een inhoud van 20 liter, welke natuurlijk moest passen bij het luchtfilterhuis.

Hierna werd het even stil rond het RB project.
Er moest worden verhuist en een huis bouwen en dat kost tijd en energie.

rb-projects-11rb-projects-12

Maar 2010 kwam er meer vrije tijd en de nieuwe werkplaats kreeg vorm, dus.
Het blok kreeg een grote inspectie beurt, “maar dat viel achteraf alles mee”, Cor heeft enkele klepschoteltjes vervangen en dan ook gelijk maar de nokkenasketting vernieuwd.

Wel twee lampen in
de neus gemonteerd, waardoor de olie koeler naar de linker zijkant in de kuip verdween.
De wiel kernen zijn nu open gesneden, voor een mooier uiterlijk.

Een andere uitlaat demper gemaakt met een RVS eindstuk. en een extra titanium tussendemper Het uitlaatsysteem is trouwens geheel met veren gemonteerd.

rb-projects-10

Verder nog een Ducati carbon kettingscherm en Ducati zijstandaard aangeschaft en gemonteerd.

De RB heeft nu een drooggewicht van 170 KG met olie en water maar zonder benzine.

De RB loopt goed, remt goed, stuurt goed……..
Maar de RB moet nu alleen nog een Kenteken krijgen.
Daar heb ik wel vertrouwen in.

Wil je meer van deze RB zien volg de link :
www.youtube.com/user/maarten5huizen

Als er iemand fotos of film beelden van deze RB1 en of 2 heeft laat dit even weten.
Cor vertelde dat de tijd dat deze motoren rond reden op de circuits er door hem weinig of geen foto zijn gemaakt
En hij graag wat terug wilde zien.

Foto1-

 rb-projects-46

Ook nog twee fimpjes
1e- http://www.youtube.com/watch?v=nAlVyqedC5c

2e- http://www.youtube.com/watch?v=ZxE6g_d4nC8


Tot zover.

email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

rb-projects-9

 

 

Kawasaki merkclub Nederland.

logo kawasakimerkclub-2015

2019  Kawasaki Merkclub Nederland   globbers joomla templates