MUZZY SUPERBIKE ZXR750R  1993
deel 1
 

Het is eind 1993 en Kawasaki verbaasd vriend en vooral vijand door met een nieuwe superbike racer en een nieuwe coureur de titel te pakken!

Het is de Amerikaan Scott Russell die  met veel lef en overtuiging de rest aftroeft.

 

Zelf reed ik al bijna tien jaar op een Kawasaki en was erg geintereseerd in het wegrace gebeuren en volgde natuurlijk de prestaties van mijn geliefde merk via de motorbladen en live langs de baan!

De dubbel R uitvoering van 1993 vond ik een prachtig mooie opvolger van de woeste ZXR750 met de slangen.

Het enkele ram air gat linksvoor in de kuip sprak me erg aan,maar hoe kom ik aan dik 30.000 gulden??

 

Het bleef me jaren lang door het hoofd spelen ….die RR ,Muzzy en die Amerikaan met zijn indianen pak die het kunstje in 1994 bijna herhaalde.

Eind 2009  telefoon van broer Klaas….jij zocht een RR en volgens mij staat er nu eentje op marktplaats!!

Tja 16 jaar later en een stukje historie of hysterie word aangezwengeld en mijn vrije tijd en jaar planning voor 2010 word wreed verstoord.

 

Zo zag hij er uit voordat ik hem geheel ging demonteren!

 RUSSEL-2a

Ik wilde hem zoveel als mogelijk is op de Muzzy racer laten lijken zoals er in 1993 mee geraced werd in het wk.

Dit had natuurlijk als gevolg dat ik erg veel foto,s en verslagen uit mijn motorbladen archief heb bestudeerd en daarna overwogen wat ik wel en niet ging aanpassen/weglaten van het straat model!

Wat het belangrijkste was voor mij waren de aluminium tank het frame met hoogte verstelbare achtervork en het RR blok met diverse race ingewanden voor meer circuitpret in de toekomst!

Inmiddels ben ik er achter dat het erg veel werk is en het vele kop zorgen veroorzaakt!

 

Dit is eigenlijk deel 1 van het project want hij is nog niet klaar maar ik wil het tot nu toe bereikte graag met jullie delen.

 

De demontage ging met behulp van Aize de zoon van broer Klaas op een zorgvuldige manier.De boutjes per onderdeel bij elkaar houden enig sinds ontdoen van vuil en in bakjes bewaren!

Nu ben ik redelijk precies wat onderhoud en liefde voor de motor betreft…..nou…..de vorige eigenaar verkocht hem als prima!?!?Ach dacht ik toen ik hem haalde ik weet wel beter vriend!

Het was verre van prima en daar laat ik het maar bij,het meeste (bijna alles)word vervangen of opnieuw gespoten in de juiste kleuren,dus what the F… het gaat om de basis en die bleek o.k!

 

Uitgangspunt is zoveel als mogelijk gewicht kwijt zien te raken en onderdelen er bij benadering net zo uit laten zien als de Muzzy racer.Dus moest het frame gepolijst en de achtervork die een deuk had en rotte lagers..slik..!

 

Öhlins vorkpoten en achterschokdemper,nissin 6 zuiger remklauwen andere kroonplaat en diverse losse delen.

 RUSSEL-1a

Dit is een mooie illustratie van mijn plannen!

 

Ook de stickers zoals hier mooi te zien heb ik al laten maken en ook het kuip werk en de wielen zijn in de kleur!

Vooral het frame en de achtervork waren een hele klus,maar ook het geduld als men iets bij derden moet brengen omdat je niet over de juiste machines beschikt!

 

Het verminderen van het droge gewicht van 200 kilo is op zich ook een hele sport omdat je bijna alle onderdelen door de handen krijgt en eigenlijk van aluminium of titanium na wil maken!

Dit is haast onmogelijk doordat het dan financieel nog meer dan nu al uit de klauwen gaat lopen!

 

Tot zover deel 1……screaming chief
RUSSEL-1

 

 

MUZZY  SUPERBIKE REPLICA  DEEL 2

HET PROJECT KRIJGT STEEDS MEER GESTALTE EN WAT IK ALLEMAAL TEGEN KWAM WIL IK DE LEZERS NATUURLIJK NIET ONTHOUDEN WANT AL DOENDE LEERT MEN!

In 2012 schreef ik deel 1 met wat info en een voorbeeld foto van het doorkijk exemplaar.

Kan in het kort vast verklappen dat het veel tijd kost en ook de inspiratie en motivatie enkele keren door het uitbesteden van klusjes behoorlijk verdwenen was.
Tjonge jonge wat gaan sommige mensen lax met hun opdrachten om.

Voor het demonteren heb ik me eerst ontfermt over de race kuip delen en het pasmaken van dit spul.Dit viel ook niet mee want een gebruikte versie via marktpl was dusdanig verprutst dat ik een nieuwe set heb moeten bestellen.

RUSSEL-2

Al zoekende zag ik meer spul waaronder een kevlar Superbike airbox…hmmm.!
Afijn postduif brengt de spullen en na pasmaken van de snelsluiters en andere bevestigings punten gaat het naar de spuiter waarop deze zegt geef ook die foute kuip maar dan maak ik de gaatjes wel dicht.

Huh? Nou ja en nu heb ik dus een zondagse(beurs)kuip en een circuit kuip.

Het schuren van andere delen kon ook beginnen en eerst de tank maar eens kaal gemaakt wat nog een hele klus was want de vorige eigenaren vonden het nodig om er af en toe een laagje lak bij te spuiten zodat er op enkele plekken bijna 1 mm lak zat.
Dit gaf een berg schuurstof waar zelfs mijn KLR in wegzakte!
Gelukkig had men geen plamuur op de aluminium RR tank geboetseerd!

RUSSEL-13

RUSSEL-12

 

 

De verdere demontage kon beginnen en alle delen werden met boutjes bewaard om de mogelijkheid te bewaren hem ooit nog origineel op te kunnen bouwen.

Ook kon het Oooo zo mooie polijstwerk beginnen ,op de foto links zie je 1 helft die glimt wat een halve dag flink doorwerken inhoud en vervolgens meerdere weken overleg met verschillende instanties of het wel verantwoord is om door te gaan…..wat een @#% werk.

RUSSEL-10

Moet nog wel even vermelden dat het frame eerst naar een ontlakker gegaan is die met een goedje alle lak heeft verwijderd en ik daarna erg blij was met het kale frame zonder triest makende gebruikers sporen want hij moet natuurlijk kaal en gepolijst in gebruik worden genomen net als de Muzzy racer!

Na een maand of wat en hier en daar een motiverend woord van vrienden de klus weer hervat en ook de gietstukken van de achterbrug en frame gaan schuren tot het glad was en daarna lekker opwrijven tot de glans genoeg was om mijn laatste haren recht te leggen!

RUSSEL-11

Ondertussen had ik Mile Pajic benaderd om het motorblok  te controleren  en een aantal aanpassingen te doen die het circuitgebruik bevorderen.

Het is namelijk zo dat de huidige 600 cc brommers sterker en lichter zijn dan deze dikke Superbike
.

RUSSEL-9

 

Mijn 2009 ZX-6R heeft 122 pk aan het achterwiel en weegt 163 kg droog en de ZXR750R heeft 121 pk aan de krukas en weegt 200 kg droog….doet zelfs pijn als ik het in tik!

 

Mile heeft de slipperclutch aangepast en compressie verhoogd en natuurlijk de cil kop en dan vooral de in en uitlaat kanalen verbeterd.Ook de nokkenas timing is verbeterd voor meer power.
Destijds reed Scott Russell met 150 pk wat met de nodige fabrieks kit delen werd bereikt.
Ik hoop dat het bij mijn replica een 120 a 125 pk aan het wiel word!

RUSSEL-8

De nodige kilo,s eraf gaat ook best snel want de kuip met toebehoren weegt al 22 kilo en ook de dynamo moest verdwijnen en ook andere straat prularia ligt op zolder.
Enkele steunen en andere delen heb ik na gemaakt van aluminium en ook diverse bouten heb ik met titanium verwisseld$$!  Ook vond ik een oud klasgenoot bereid om de kroonplaat voor de öhlins voorvork te maken op zijn freesbank. Net als de remklauw schetsplaten en de wielas aanpassing.
Hij had ook als monteur in de jaren 90 de superbikes van Jeffry de Vries onderhouden en dus ook gedurende die seizoenen in de padock gewoond waardoor hij  Scott Russell persoonlijk kon en dus graag
een handje wilde helpen.
Het resultaat mag er zijn en de Öhlins pootjes passen er mooi in.

RUSSEL-3

 

 

RUSSEL-5

RUSSEL-6

Tot zover deel 2 en hopelijk over 2 of 4 maanden deel 3.

SREAMING CHIEFF(uilke)

RUSSEL-1

 

 

 

 

 

Kawasaki merkclub Nederland.

logo kawasakimerkclub-2015

2019  Kawasaki Merkclub Nederland   globbers joomla templates